Blogg

RSS

Där bör samboavtal upprättas

15 Aug 2021

Därför bör ni skriva samboavtal

Med ett samboavtal kan du och din partner skapa trygget och undvika oklarheter ifall ni skulle gå skiljda vägar. Visste du till exempel din partner enligt sambolagen kan ha rätt till din egenom vid separation, men med ett samboavtal kan ni reglera vad som sk gälla för er egendom den dag ni väljer att separera.

Juridiskt avtal med sin partner - är det nödvändigt?

Många tycker att det inte ska vara nödvändigt att skriva ett jurdiskt avtal med den man älskar och är eller ska gifta sig med, men när separationen är ett faktum kan det vara svårt att komma överens och därför bör du och din partner uprätta ett samboavtal redan nu.

Klicka här för att skriva samboavtal online.

Olika kontantinsats - vad gäller?

11 Jul 2019

Vad gäller om ett sambopar har köpt en lägenhet där man gått in med olika kontantinsatser?

Finns inget skrivet innan mellan samboparet så är det alltså sambolagen som gäller, oavsett om man gått in med olika stora kontantinsatser. Vid separation så delas lägenheten lika mellan samboparet.

Detta kan vara bra att känna till och det finns också möjligheter till att lösa detta ifall man vill dela upp efter den procentsats man har gått in med. Till exempel genom att skriva ett samboavtal där man skriver att bodelning inte ska ske enligt sambolagens regler eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen.

Ett sådant samboavtal kan enkelt skrivas online här på samboavtal.nu

Har ni andra frågor rörande olika kontantinsatser eller allmänt om samboavtal är ni välkommen att kontakta oss.

Exempel på bohag och vad som inte räknas som bohag

9 May 2019

De allra vanligaste exemplen på bohag som kan ingå i en bodelning eller hållas utanför om bohaget ska vara enskild egendom är större möbler såsom sängar, bord, skåp, soffor, fåtöljer, stolar, matbord osv. Även mindre möbler kan inräknas som bohag ifall det finns ett värde i möbeln.

När gäller sambolagen?

24 Mar 2019

Det är inte alltid så lätt att veta när sambolagen gäller. Kan sambolagen gälla fast man har ett samboavtal och så vidare. Generellt kan man säga att sambolagen gäller om inget annat juridiskt dokument finns upprättat med villkor som gör sambolagen verkanslös. Ett sådan jurdisk handling kan exempelvis vara ett testamente eller för den delen ett samboavtal. I 1 § sambolagen står det att när två personer är i ett parförhållande och bor ihop under en längre sammanhållen tid och har ett gemensamt hushåll så är man sambor och då gäller alltså sambolagen. 

Sambolagen gör gällande att sambor vid separation ska dela lika på samboegendom, dvs. bostad och bohag som är det ända som kan ingå i samboegendom. Så om man separerar utan att ha upprättat ett samboavtal så ska alltså bostaden och bohag (det som man köpt gemensamt, eller enskilt tillfört för gemensamt bruk) delas lika mellan parterna. Viktigt att känna till är att det inte spelar någon roll om den ena personen har betalat för bostaden och betalat alla löpande kostnader och avgifter. Bostaden kommer klassas som gemensam samboegendom eftersom sambolagen inte tar hänsyn till vem som betalar.

Här är det många sambor som missar detta i tron om att den som äger och betalar och har rätt till bostaden eller egendomen i fråga, vilket alltså är fel. Därför ska man om man vill behålla bostaden i sin ägo skriva ett samboavtal. Först då är man juridiskt säkrad!

Samboavtal kan man skriva snabbt och enkelt online, och till marknadens bästa pris direkt här på hemsidan. Det är gratis att prova på, så det går att fylla i formuläret och se hur det fungerar utan att man behöver betala något. Prova direkt här!