Vad är sambolagen?
Sambolagen är en svensk lag som trädde i kraft den 1 juli 2003 och reglerar rättsförhållandena mellan personer som lever i samboförhållanden. Lagen ger sambor vissa rättigheter och skyldigheter gentemot varandra, och syftar till att reglera hur deras gemensamma tillgångar och eventuella separation ska hanteras.
Sambolagens juridiska beteckning är SFS 2003:376. "SFS" står för "Svensk författningssamling" och är en samling av svenska lagar och förordningar som publiceras av regeringskansliet. "2003" hänvisar till året då den trädde i kraft och "376" är numret som tilldelats lagen inom författningssamlingen.
Enligt sambolagen definieras sambor som två personer som lever tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Lagens syfte är att skapa en tryggare situation för sambor genom att ge dem vissa rättigheter i händelse av separation eller dödsfall, men det ger inte samma omfattande skydd som äktenskapslagen.
Sambolagens omfattning
Några av de rättigheter som sambolagen ger inkluderar:
Gemensam bostad
Om samborna bor tillsammans i en bostad, kan båda ha rätt till att bo kvar i bostaden efter en separation eller dödsfall. Detta gäller dock inte om ena sambon äger bostaden och den andra inte bidragit till dess förvärv eller underhåll.
Gemensamma egendomar
Sambor kan ha rätt till hälften av egendomar som de köpt tillsammans eller där båda bidragit till dess förvärv eller underhåll. Detta gäller dock inte om egendomen köpts av ena sambon eller har tilldelats en särskild ändamål.
Underhållsbidrag
Om en sambos försörjningssituation ändras efter en separation, kan sambon ha rätt till underhållsbidrag från den andra sambon.
Det är viktigt att notera att lagen för sambor inte ger samma skydd som äktenskapslagen, och det kan finnas situationer där det är klokt att formalisera förhållandet genom att gifta sig eller skriva ett samboavtal. Detta kan hjälpa till att skydda båda parternas rättigheter och undvika oönskade rättsliga tvister i framtiden.
Regeringen och justitiedepartementets ansvar
Sambolagen är en svensk lagstiftning och ansvarar faller under regeringens ansvarsområde. Riksdagen stiftar lagar, och det är sedan regeringen som ansvarar för att de genomförs och verkställs. Detta innebär att det är regeringen och justitiedepartementet som ansvarar för denna lag.
Justitiedepartementet har det övergripande ansvaret för lagstiftning som rör civilrätt och familjerätt i Sverige, vilket inkluderar sambolagen. De ansvarar också för att utreda och föreslå eventuella ändringar i lagstiftningen.
Dessutom ansvarar domstolarna för att tolka och tillämpa lagen i konkreta fall där tvister uppstår mellan sambor. Om det uppstår en tvist eller fråga kring tolkning av den här lagen kan samborna vända sig till tingsrätten för att få hjälp att reda ut situationen.
Sambolagens paragrafer
Sambolagen består av 32 paragrafer fördelade under 7 avsnitt:
- §1: Vad som avses med sambor
- §2: När ett samboförhållande upphör
- §3-§7: Sambors egendom
- §8-§21: Bodelning
- §22: Övertagande av bostad i vissa fall
- §23-§25: Inskränkningar i rätten att förfoga över det gemensamma hemmet
- §26-§32: Övriga bestämmelser
Det finns också ett avsnitt om övergångsbestämmelser men som inte har definterats med paragrafer.
När gäller sambolagen?
Den gäller för personer som lever tillsammans i ett samboförhållande och är folkbokförda på samma adress. För att lagen ska tillämpas krävs att samboförhållandet har varat i minst två år eller att samborna har gemensamma barn.
Den gäller bland annat vid en separation eller vid en sambos dödsfall. Lagen reglerar då sambornas rättigheter och skyldigheter avseende bland annat bostad, bohag, underhållsbidrag och arv. Om samborna inte har skrivit ett samboavtal så tillämpas sambolagstiftningen automatiskt.
Det är viktigt att notera att den endast gäller för samboförhållanden och inte för äktenskap. Sambolagen ger inte samma rättigheter och skyldigheter som äktenskapsbalken gör för makar, så det kan vara viktigt att skriva ett samboavtal om man vill ha en mer detaljerad överenskommelse om hur man ska hantera eventuella frågor som kan uppstå vid en separation eller dödsfall.
När gäller inte sambolagen?
Det finns några situationer där den inte gäller:
-
Om man är folkbokförd på olika adresser så är det att klassa som att man inte ihop.
-
Om samborna har skrivit ett samboavtal som avviker från sambolagstiftningen.
-
Om samborna är gifta med varandra, då gäller istället äktenskapsbalken.
Tänk på att sambolagstiftningen endast reglerar vissa aspekter av samboförhållanden, och att det kan finnas andra avtal och lagar som också är relevanta att ta hänsyn till. Det kan därför vara en god idé att söka professionell rådgivning om man är osäker på vilka regler som gäller i en specifik situation.
Exempel på situationer där sambolagen tillämpas
Här är några exempel på olika situationer:
-
Separation: Om samborna går skilda vägar så reglerar sambolagstiftningen frågor som rör bostad, bohag och eventuellt underhållsbidrag.
-
Dödsfall: Om en av samborna avlider så reglerar sambolagen arv och bodelning av gemensam egendom.
-
Gemensamt ägande: Om samborna äger bostad eller andra tillgångar tillsammans så reglerar sambolagen hur den gemensamma egendomen ska fördelas vid en eventuell separation eller dödsfall.
-
Underhållsbidrag: Om en av samborna behöver ekonomiskt stöd efter en separation så reglerar sambolagen om den andra sambon är skyldig att betala underhållsbidrag.
-
Inskrivningsförmåga: Om samborna har gemensamma barn så reglerar sambolagen vem som har rätt att anmäla barnet till skatteverket och folkbokföra barnet på sin adress.
-
Underhåll av gemensamma barn: Om samborna har gemensamma barn så reglerar sambolagen om den ena sambon har rätt till underhållsbidrag för barnet om förhållandet tar slut.
-
Skulder: Om samborna har gemensamma skulder så reglerar sambolagen vilken del av skulden varje sambo är ansvarig för om förhållandet tar slut.
-
Avgifter för boendet: Om samborna bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt så reglerar sambolagen hur avgifterna för boendet ska fördelas mellan samborna.
Det är viktigt att notera att sambolagstiftningen endast reglerar vissa aspekter av samboförhållandet, och att det kan finnas andra avtal och lagar som också är relevanta att ta hänsyn till.
Situationer där sambolagen inte kan tillämpas
Det finns och en och annan situation när sambolagen inte gäller.
Här är några exempel:
-
Äktenskap: Sambolagen gäller endast för personer som lever tillsammans som sambor. Äktenskap regleras av annan lagstiftning.
-
Fast egendom: Om samborna äger fast egendom tillsammans så regleras egendomen av jordabalken, inte sambolagen.
-
Samboavtal: Om samborna har ingått ett samboavtal som reglerar deras rättigheter och skyldigheter så är sambolagen inte tillämplig på de frågor som avtalet behandlar.
-
Gemensamma bankkonton: Om samborna har ett gemensamt bankkonto så regleras kontot av avtalslagen och inte av sambolagen.
Vill du veta mer om hur sambolagen tillämpas ska du vända dig till en juridisk kunnig person, jurist eller advokat som är verksam inom familjerättsområdet.
Sambolagens historik
I Sverige infördes begreppet samboende i lagstiftningen för första gången 1988, i samband med att reglerna om försörjningsstöd förändrades. Men det dröjde till 1994 innan samboende fick några rättsliga regleringar överhuvudtaget, då en rättighetsutredning tillsattes av regeringen.
Rättighetsutredningen, som var klar 1995, resulterade i förslaget om en sambolagstiftning. Det skulle innebära att samboende fick rättigheter och skyldigheter som påminde om de som gällde för äktenskapet. Ett särskilt regeringsuppdrag att utreda frågan tillsattes och utredningen lämnade sitt förslag 2002.
Sambolagen trädde sedan i kraft den 1 juli 2003 och var en reaktion på samhällsförändringarna med allt fler par som lever tillsammans utan att vara gifta. Syftet med lagen var att ge sambor vissa rättigheter och skyldigheter, men också att undvika missförstånd och rättsliga tvister i samband med en eventuell separation eller dödsfall.
Den har sedan dess justerats och uppdaterats, senast år 2018, då en översyn genomfördes för att säkerställa att lagen är fortsatt relevant och adekvat i dagens samhälle.
Vill du vara säker på att upprätta ett samboavtal enligt sambolagen kan du ladda ner mallen på den här sidan eller göra det i vår säkra och lättanvända e-tjänst.